10 tipp, hogyan legyél magabiztos, egyetlen szó nélkül!

Fotorolam

A magabiztos kiállás mindennek az alapja. Nélküle, a legerősebb érvek is megsemmisülnek! 

A korábbi cikkeimben már olvashattál arról, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy maximálisan felkészülten érkezhess egy tárgyalásra és 14 ütős kommunikációs tippet is megosztottam veled. Mindhárom írásból kiderülhetett számodra, hogy a magabiztosság az egyik fő kulcsa a sikeres értékesítésnek. Azonban egy dolog még biztosan kimaradt, ami a határozott fellépéshez elengedhetetlen: a testbeszéd! 

Most kiderül, miért és hogyan kell figyelned a testtartásodra, a mimikáidra, a tekintetedre és a kézmozdulataidra értékesítés közben! 

Ha hiszed, ha nem, a megnyilvánulásaink milyenségét 55%- ban a nonverbális kommunikáció határozza meg, ezt a hangtónus követi 38%-al és csak 7%-ot nyom a latban maga a kimondott szó. Ezért, ha nem vagy képes tudatosan kontrollálni a tested, akkor teljesen hiába tanultál meg tökéletesen beszélni vagy érvelni. A következő pontokban olyan testhelyzeteket, mozdulatokat fogok sorra venni, amelyek vagy elengedhetetlenek a magabiztos fellépéshez, vagy kiválóan tudják növelni azt. 

Alapvető tippek: 

1, Mosoly 

A mosolynál talán nincsen nagyobb fegyver. Bár a szakmánkban javarészt komoly és hivatalos keretek közé vagyunk zárva, bátran engedj meg magadnak egy-két őszinte mosolyt. A felfelé ívelő száj rögtön pozitív érzést vált ki majd az ügyfeleidből és tudni fogják, hogy nem szorongsz, nem stresszelsz, hanem egyszerűen jól érzed magad az adott helyzetben. 

2, Egyenes testtartás, felemelt fej  

Ez az a tanács, amit mindenki ismer, mégis gyakran megfeledkezünk róla. Ha hajlamos vagy görnyedt testtartásra és leszegett fejre, akkor minél előbb kezdj el rajta dolgozni! Nyugodtan állj be a tükör elé, és nézd meg, hogy melyik az a tartás, amelyikben a legmagabiztosabbnak látod magad. Tárgyalás közben is bátran figyeld a tükörképed, ha például van a helyiségben egy nagyobb ablak. Az egyenes hát, kiemelkedett mellkas céltudatosságot és határozottságot sugall, valamint teljesen önkéntelenül az állunkat, a fejünket és a tekintetünket is feljebb húzzuk ebben a pozícióban, és ez szintén nagyon sokat dob a kiállásunkon.

3, Szemkontaktus 

Az önbizalomhiány legjobban észrevehető jele, ha valaki állandóan földet nézi, vagy ha képtelen felvenni tartós szemkontaktust. Ezért ezeket a rossz szokásokat most felejtsd el, ha jelen vannak az életedben, mégis sikeres értékesítővé akarsz válni! Nézz annyiszor az ügyfeled szemébe, akárhányszor csak teheted, mert őszinteséget, figyelmességet és magabiztosságot sugározhatsz vele. Arra azonban figyelj, hogy ne görcsösen próbáld ezt megtenni, mert a fürkésző tekintet ijesztő és visszataszító lehet. 

4, Laza mozdulatok 

Bátran mutogass, gesztikulálj, miközben beszélsz, de mindig vigyázz, hogy ne ess túlzásba! Míg egy kontrollált, könnyed és céllal rendelkező mozdulat erősíti a rólunk kialakított pozitív képet, addig a túlmozgás és indokolatlan mozzanatok képesek romokba dönteni azt! 

5, Kéz a hátak mögött

Ha éppen nem mutogatsz, vagy az az érzésed támad, hogy nem tudsz mit csinálni a kezeiddel és zavarnak, ahogy csak lógnak a tested mellett, akkor semmikképp se zsebre, hanem a hátad mögé tedd őket. A hatalmi pozícióban lévő embereknél gyakran megfigyelhető ez a helyzet, így könnyen kifejezheted vele, hogy Te kontrolálod a szituációt. Ezzel a kéztartással ráadásul, bátorsággal járathatod át a tested legsebezhetőbb pontjait, így mindenkinél erősebbnek érezheted majd magad. 

6, Előre dőlés 

Ha nem állva prezentálsz, hanem egymással szemben ültök az ügyfeleddel, akkor mindenképpen dőlj egy kicsit előre, az ő irányába. Ezzel azt éreztetheted vele, hogy nagyon figyelsz a mondandójára és egy bizalmasabb kapcsolatot is kialakíthatsz a kisebb távolságnak köszönhetően. 

7, Lábfejek a partner felé 

Ülő pozíció esetén, fontos figyelned a lábfejeid irányára is. Mindig az ügyfél felé álljanak, ugyanis ezzel, azt fejezheted ki, hogy azonosulni tudsz vele és érdeklődsz iránta. Ellenkező esetben, a kifordított lábak arról árulkodnak, hogy legszívesebben már indulnál is és egyáltalán nem érzed magad komfortosan a beszélgetésben. 

Extra tanácsok: 

8, Karba tett kezek 

Ha gyakran teszed karba a kezeidet, akkor fontos tudnod, hogy egy apróság is megváltoztathatja pozíció jelentését. Ugyanis, ha a kézfejeid nem látszanak, az máris visszahúzódó személyiségről árulkodik és az ellenkezőját váltja ki, mint amit eredetileg el szerettél volna érni. 

5, Ujjhegyek összeérintése 

Ezt a gesztust már sok elnök beszédénél láthattad, de valószínűleg nem tudod, hogy mit sugallanak vele: „Tudom, hogy miről beszélek, de nem akarom rád erőltetni az akaratomat”. Ez számodra is rendkívül előnyös eszköz, ha nem szeretnél kellemetlenül nyomulni, hanem észérvekkel szeretnéd meggyőzni a partnereidet. Szintén fontos kulcs ennél a kéztartásnál, hogy kifejezheted vele, hogy pontosan tudod miről beszélsz, azaz ismered a terméked/szolgáltatásod minden egyes kis részletét, pozitívumát és negatívumát is. 

6, Toronysisak kéztartás

Steve Jobs kedvenc kéztartását, Neked is érdemes elsajátítanod, ugyanis ez a legjobb jele annak, hogy maximálisan megbízol önmagadban és abban is, amit mondasz. Ebben a helyzetben a kézfejeket a mellkasunk elé emeljük, és az egyik kezünk ujjainak hegyét, lazán a másik kezünk ujjainak végéihez érintjük. 

Próbáld ki, hogy Neked melyik testhelyzetek a legkényelmesebbek és legkényelmetlenebbek a felsoroltak közül és kezdj el dolgozni az utóbbiakon! A célod az legyen, hogy már gondolkozás nélkül is a felsorolt pozíciókat vedd fel egy értékesítés során! 

Remélem, hogy segíthettem! Maradj velem, további hasznos tippekért!