10 tipp, hogy szavak nélkül is magabiztos hatást kelts.

Fotorolam

A magabiztos kiállás mindennek az alapja. Beszéljünk egy kicsit a nonverbális kommunikációról.

A korábbi cikkeimben már olvashattál arról, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy maximálisan felkészülten érkezhess egy tárgyalásra, és 14 kommunikációs tippet is megosztottam veled. Mindhárom írásból kiderülhetett számodra, hogy a magabiztosság az egyik fő kulcsa a sikeres értékesítésnek. Azonban egy dolog még biztosan kimaradt, ami a határozott fellépéshez elengedhetetlen: a nonverbális kommunikáció. 

Most kiderül, miért és hogyan érdemes figyelned a testtartásodra, a mimikáidra, a tekintetedre és a kézmozdulataidra értékesítés közben. 

Ha hiszed, ha nem, a megnyilvánulásaink milyenségét 55%- ban a nonverbális kommunikáció határozza meg, ezt a hangtónus követi 38%-al és csak 7%-ot nyom a latban maga a kimondott szó. Ezért, ha nem vagy képes tudatosan kontrollálni a tested, akkor teljesen hiába tanultál meg tökéletesen beszélni vagy érvelni. A következő pontokban olyan testhelyzeteket, mozdulatokat fogok sorra venni, amelyek vagy elengedhetetlenek a magabiztos fellépéshez, vagy kiválóan tudják növelni azt. 

Alapvető tippek: 

1, Mosoly – Érezd jól magad.

A mosolynál talán nincsen nagyobb fegyver. Bár a szakmáinkban sokszor komoly, és hivatalos keretek közé vagyunk zárva, bátran engedj meg magadnak egy-két őszinte mosolyt. A felfelé ívelő száj rögtön pozitív érzést vált ki majd az emberekből, és tudni fogják, hogy nem szorongsz, nem stresszelsz, hanem egyszerűen jól érzed magad az adott helyzetben. Ennek hatására pedig ők is viszonozzák ezt a hozzáállást, és nem lesz szükséged “bizalomépítő technikákra”. Ráadásul a mosoly ragályos is, és a leggyakoribb dolog, amit egy másik ember azonnal lemásol. (Monkey see – Monkey do..)

2, Egyenes testtartás, felemelt fej  – Kelts magabiztos hatást.

Ez az a tanács, amit mindenki ismer, mégis gyakran megfeledkezünk róla. Ha hajlamos vagy görnyedt testtartásra és leszegett fejre, akkor minél előbb kezdj el rajta dolgozni. Nyugodtan állj be a tükör elé, és nézd meg, hogy melyik az a tartás, amelyikben a legmagabiztosabbnak látod magad. Tárgyalás közben is bátran figyeld a tükörképed, ha például van a helyiségben egy nagyobb ablak. Az egyenes hát, kiemelkedett mellkas céltudatosságot és határozottságot sugall, valamint teljesen önkéntelenül az állunkat, a fejünket és a tekintetünket is feljebb húzzuk ebben a pozícióban, és ez szintén nagyon sokat dob a kiállásunkon. (Azért vigyázz, hogy nehogy túl magasra kerüljön az állad.. 🙂 )

3, Szemkontaktus – Jelezd a figyelmedet a másik embernek.

Az önbizalomhiány legjobban észrevehető jele, ha valaki állandóan földet nézi, vagy ha képtelen felvenni tartós szemkontaktust. Ezért ezeket a rossz szokásokat most felejtsd el. Nézz annyiszor az ügyfeled szemébe, akárhányszor csak teheted, mert őszinteséget, figyelmességet és magabiztosságot sugározhatsz vele. Arra azonban figyelj, hogy ne görcsösen próbáld ezt megtenni, mert a fürkésző tekintet ijesztő és visszataszító is lehet. A szemkontaktus sokszor azt jelenti, hogy a másik ember “szempontját” képviseled (érdekes a magyar nyelv, igaz?), ezért ez legyen az egyik első dolog, amit megtanulsz.

4, Laza mozdulatok – Ne csak a száddal akarj “magyarázni”.

Bátran mutogass, gesztikulálj, miközben beszélsz, de mindig vigyázz, hogy ne ess túlzásba. Míg egy kontrollált, könnyed és céllal rendelkező mozdulat erősíti a rólunk kialakított pozitív képet, addig a túlmozgás és indokolatlan mozzanatok képesek romokba dönteni azt.

5, Kéz a hátak mögött – Ne legyél kontrollálatlan.

Ha éppen nem mutogatsz, vagy az az érzésed támad, hogy nem tudsz mit csinálni a kezeiddel és zavarnak, ahogy csak lógnak a tested mellett, akkor semmikképp se zsebre, hanem a hátad mögé tedd őket. A hatalmi pozícióban lévő embereknél gyakran megfigyelhető ez a helyzet, így könnyen kifejezheted vele, hogy Te kontrolálod a szituációt. Ezzel a kéztartással ráadásul, bátorsággal járathatod át a tested legsebezhetőbb pontjait, így mindenkinél erősebbnek érezheted majd magad. 

6, Előre dőlés – Jelezd az érdeklődésed.

Ha nem állva prezentálsz, hanem egymással szemben ültök az ügyfeleddel, akkor mindenképpen dőlj egy kicsit előre, az ő irányába. Ezzel azt éreztetheted vele, hogy nagyon figyelsz a mondandójára és egy bizalmasabb kapcsolatot is kialakíthatsz a kisebb távolságnak köszönhetően. 

7, Lábfejek a partner felé – Legyél ott a pillanatban.

Ülő pozíció esetén, fontos figyelned a lábfejeid irányára is. Mindig az ügyfél felé álljanak, ugyanis ezzel, azt fejezheted ki, hogy azonosulni tudsz vele és érdeklődsz iránta. Ellenkező esetben, a kifordított lábak arról árulkodnak, hogy legszívesebben már indulnál is és egyáltalán nem érzed magad komfortosan a beszélgetésben. 

Extra tanácsok: 

8, Karba tett kezek – Ne legyél zárkózott.

Ha gyakran teszed karba a kezeidet, akkor fontos tudnod, hogy egy apróság is megváltoztathatja pozíció jelentését. Ugyanis, ha a kézfejeid nem látszanak, az máris visszahúzódó személyiségről árulkodik és az ellenkezőját váltja ki, mint amit eredetileg el szerettél volna érni. Általában ne tedd karba a kezeidet, mert az elzárkózódást, zárkózottságot mutat a másik félnek, és ezt is nagyon könnyen tükrözni fogják. (Tehát nem lesznek nyitottak a mondanivalódra.)

9, Ujjhegyek összeérintése – Ne presszionáld a másikat.

Ezt a gesztust már sok elnök beszédénél láthattad, de valószínűleg nem tudod, hogy mit sugallanak vele: „Tudom, hogy miről beszélek, de nem akarom rád erőltetni az akaratomat”. Ez számodra is rendkívül előnyös eszköz, ha nem szeretnél kellemetlenül nyomulni, hanem észérvekkel szeretnéd meggyőzni a partnereidet. Szintén fontos kulcs ennél a kéztartásnál, hogy kifejezheted vele, hogy pontosan tudod miről beszélsz, azaz ismered a terméked/szolgáltatásod minden egyes kis részletét, pozitívumát és negatívumát is. 

10, Toronysisak kéztartás – Érezd magad hatalmi pozícióban.

Steve Jobs kedvenc kéztartását Neked is érdemes elsajátítanod, ugyanis ez a legjobb jele annak, hogy maximálisan megbízol önmagadban és abban is, amit mondasz. Ebben a helyzetben a kézfejeket a mellkasunk elé emeljük, és az egyik kezünk ujjainak hegyét, lazán a másik kezünk ujjainak végéihez érintjük. 

Próbáld ki, hogy Neked melyik testhelyzetek a legkényelmesebbek és legkényelmetlenebbek a felsoroltak közül és kezdj el dolgozni az utóbbiakon.

Van azonban egy biztos módszer, amivel automatikusan helyreáll a nonverbális kommunikációd: Ez pedig az, ha rendet teszel a fejedben, és a gondolkodásodban. Megtanulsz értékesítőként gondolkodni, és elsajátítod az alapokat, és ez magával fogja hozni azt, hogy ösztönösen is a megfelelő testbeszéded jelenik meg. (Rengeteg értékesítő ott rontja el, hogy saját magára figyel minden helyzetben, amikor a “leendő vásárlót” kellene figyelnie. Ezért többszörösen hasznos, ha ezeket egyszer, és mindenkorra rendbeteszed.)

Ha ebben szeretnél fejlődni, akkor gyere el hozzánk egy ingyenes konzultációra, nézzük meg, hogy honnan indulunk, és mi lehet a következő lépésed.

Szintet lépnél? Megtanulnál eladni? Értékesítői csapatot hoznál létre? (vagy beíratnád hozzánk a meglévőt?)

Gyere el hozzánk egy ingyenes konzultációra!